europe, greece, athens, leonidas dountas, doctor

Καθ. Λεωνίδας Ντούντας

Καθηγητής Ενδοκρινολογίας και Παθολογίας Πανεπιστημίου Ούλμ & Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Μονάδα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού, Τμήμα Θυρεοειδούς, Πανεπιστήμιο Αθηνών, π. Γραμματέας Ευρωπαικής Εταιρείας Θυρεοειδούς

Ο Λεωνίδας Χ. Ντούντας είναι Καθηγητής Παθολογίας και Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Ulm, Γερμανία, και στο Ευγενίδειο Νοσοκομείο, Μονάδα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Μεταβολισμού, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα. Απέκτησε το πτυχίο του στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια της Ιταλίας και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Εσωτερική Παθολογία και Ενδοκρινολογία στα Πανεπιστήμια του Μονάχου και Ούλμ. Το κύριο κλινικό και ερευνητικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στη  κλινική θυρεοειδολογία, με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα στο ρόλο  μικροστοιχείων όπως το σελήνιο, αλλά και των ενδοκρινικών διαταρακτών στη λειτουργία και στις παθήσεις του θυρεοειδούς. Ο καθηγητής Λεωνίδας Ντούντας εξελέγη το 2017 Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ETA) και υπηρέτησε την ΕΤΑ 2018-2023. Είχε επίσης διατελέσει  εκλεγμένο μέλος (2007-2011) της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΤΑ, συμπρόεδρος του Εκπαιδευτικής Επιτροπής (2013-2016) και συμπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας της ΕΤΑ (2012-).

Ο Λεωνίδας Ντούντας υπηρέτησε σε πολλές Επιτροπές της Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ATA) και σήμερα είναι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Επιστημονικού Προγράμματος της ATA (2021-2023) για το συνέδριο της εκατονταετίας (1923-2023) της ΑΤΑ. Είναι επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Βελιγραδίου και του Νόβι Σαντ (Σερβία). Ο καθηγητής Λεωνίδας Ντούντας είναι ενεργό μέλος της ΕΤΑ, ΑΤΑ, της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, της Γερμανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, της Γερμανικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας και επίτιμο μέλος της Ρουμανικής Εταιρείας Νευροενδοκρινολογίας.

Είναι συγγραφέας πολυάριθμων πρωτότυπων άρθρων μετά από κρίση σε γνωστά περιοδικά και βιβλία. Είναι συνεκδότης του βιβλίου Thyroid Diseases (Springer) και εκδότης τριών βιβλίων και πρακτικών διεθνών συνεδρίων. Ο κ. Ντούντας είναι Associate-Editor of Thyroid, the Official Journal of the American Thyroid Association (2012-), έχει υπηρετήσει ως μέλος εκδοτικών επιτροπών πολλών περιοδικών, μεταξύ των οποίων του Endocrine and Journal of Endocrinological Investigations, ενώ διετέλεσε Αναπληρωτής Αρχισυντάκτης του Hormones ((2017-2022) του περιοδικού της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας.