Νικόλας Νικολάου

MD MPhil PhD, Παιδίατρος – Αλλεργιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Λευκωσίας

Ο Δρ. Νικόλας Νικολάου είναι Αλλεργιολόγος για παιδιά και ενήλικες με σημαντική κλινική εμπειρία σε πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αγγλίας και πλούσιο ερευνητικό έργο στο πεδίο της Αλλεργιολογίας. Το ειδικό του ενδιαφέρον εστιάζεται στο Παιδικό Άσθμα και την Τροφική Αλλεργία.
Είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1996) και ειδικεύτηκε στην Παιδιατρική στην Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2003 με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Πνευμονολογίας πηγαίνει για μετεκπαίδευση στην Αγγλία στο North West Lung Research Centre στο Manchester και γίνεται μέλος της ερευνητικής ομάδας Manchester Asthma and Allergy Birth Cohort Study. Αρχικά εκπαιδεύεται στην Παιδο-πνευμονολογία όμως σύντομα τον κερδίζει η Αλλεργιολογία στην οποία και εξειδικεύεται.
Το 2005 αναλαμβάνει θέση Honorary Consultant στην Paediatric Allergy Clinic, St Mary’s University Hospital, Manchester, στην οποία και υπηρετεί επί μια πενταετία. Το 2006 αποκτά το Master του στο παιδικό άσθμα και το 2009 ανακηρύσσεται διδάκτορας του πανεπιστημίου του Manchester για την διατριβή του στο πεδίο της τροφικής αλλεργίας με τίτλο: “ The predictors of clinical reactivity to peanuts within the context of a population-based birth cohort study”.
Το 2010 επαναπατρίζεται και ανοίγει το Αλλεργιολογικό του ιατρείο στην Λεμεσό. Σκοπός του είναι να υπηρετήσει παιδιά και ενήλικες με άσθμα και αλλεργίες και να συμβάλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Το 2016 ιδρύει το Κέντρο Άσθματος και Αλλεργιών ένα μη κερδοσκοπικό φορέα με κύρια αποστολή την προώθηση της γνώσης και της έρευνας γύρω από τις αλλεργικές παθήσεις.
Ο Δρ. Νικολάου είναι μέλος της Ευρωπαϊκής και Αμερικάνικης Ακαδημίας Αλλεργιολογίας. Έχει δημοσιεύσεις στα πρώτης γραμμής διεθνή επιστημονικά περιοδικά της εξειδίκευσης του και έχει δώσει διαλέξεις σε τοπικά και διεθνή συνέδρια. Συνεχίζει την Ακαδημαϊκή του πορεία ως Αναπληρωτής Καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.